Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης. Αναφέρεται στη περίπτωση όπου το διαδίκτυο αποκτά μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα στη ζωή σου από τους φίλους, την οικογένεια και την εργασία σου, κυριαρχεί στη καθημερινότητα σου και είναι ένα στοιχείο της που δεν θέλεις να αποχωριστείς. Αν και ο όρος «εθισμός» στο διαδίκτυο παραμένει αμφιλεγόμενος από την επιστημονική κοινότητα, εν τούτοις έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις ατόμων που δαπανούν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή παίζοντας ηλεκτρονικά-διαδικτυακά παιχνίδια, μιλώντας διαδικτυακά σε chats ή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σερφάροντας γενικότερα, ενώ παραμελούν άλλες σημαντικές δραστηριότητες.
Εξάρτηση από το διαδίκυτο - Internet
Φυσικά, το διαδίκτυο έχει την ικανότητα να καλύψει συγκεκριμένες ανθρώπινες ανάγκες. Η εξάρτηση από το διαδίκτυο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας και κοινωνική φοβία. Ένα από τα χαρακτηριστικά του μέσου είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να προβάλλεις μια επιθυμητή και όχι την πραγματική εικόνα του εαυτού σου, χωρίς περιορισμούς και συνέπειες.
Αν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιο πρόσωπο που αγαπάτε έχει εθιστεί στο διαδίκτυο απευθυνθείτε στο γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών για να σας συμβουλεύσουμε δίνοντάς σας τις κατάλληλες πληροφορίες και οδηγίες για την επίλυση του προβλήματος.
Διαδικτυακός εκφοβισμός
Ο όρος διαδικτυακός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση της τεχνολογίας του διαδικτύου με σκοπό την παρενόχληση, την απειλή, τη στοχοποίηση ή την ταπείνωση άλλων ατόμων. Ωστόσο τα κρούσματα παρουσιάζουν έξαρση κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Αυτό συμβαίνει διότι τα άτομα αυτών των ηλικιών είναι πιο ευάλωτα εξαιτίας της έλλειψης κριτικής ικανότητας και αντικειμενικότητας. Παρ’ όλα αυτά ο διαδικτυακός εκφοβισμός εντοπίζεται και σε ενήλικες με χαμηλή αυτοπεποίθηση, ψυχολογικά προβλήματα, μη ενταγμένους σε ευρύ κοινωνικό πλαίσιο, οι οποίοι όπως και οι έφηβοι χρησιμοποιούν κατά κόρον τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram .
Υποψίες για θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού
Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιο πρόσωπο του περιβάλλοντός σας έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού απευθυνθείτε στο γραφείο μας και ο ιδιωτικός ερευνητής θα αναλάβει να σας πληροφορήσει επαρκώς για το ζήτημα και να σας καθοδηγήσει στην επίλυσή του. Οφείλουμε να επιδείξουμε αμέριστη προσοχή στο φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού διότι οι επιπτώσεις του είναι πάρα πολύ σοβαρές και επιβλαβείς τόσο για το θύμα όσο και για τον θύτη.
Ποιες είναι οι πιο διαδεδομένες μορφές εθισμού στο Internet;
Οι πιο διαδεδομένες μορφές εθισμού στο Internet είναι:
- Επαναλαμβανόμενη αποστολή ηλεκτρονικών ή τηλεφωνικών μηνυμάτων.
- Παρέμβαση και παρενόχληση οποιασδήποτε διαδικτυακής δραστηριότητας.
- Είσοδος σε προσωπικούς διαδικτυακούς λογαριασμούς.
- Αποστολή φωτογραφιών του ατόμου ή άλλου είδους μαγνητοσκοπημένου υλικού.
- Αποστολή προσωπικών πληροφοριών του ατόμου σε πολλαπλούς παραλήπτες.
- Αποστολή απειλητικών μηνυμάτων σε άλλα άτομα υποκρινόμενοι το άτομο που εκφοβίζεται.
- Υποκίνηση τρίτων για διαδικτυακή παρακολούθηση και παρενόχληση του ατόμου.
Ποιες είναι οι συνέπειες εθισμού στο Internet;
Οι συνέπειες εθισμού στο Internet είναι:
- Μείωση αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης
- Αισθήματα ενοχής και κατωτερότητας
- Ακραίος θυμός και οργή
- Αδυναμία ένταξης σε κοινωνικές ομάδες
- Χαμηλές μαθητικές επιδόσεις
- Κοινωνική απομόνωση
- Προσωπική απογοήτευση
- Αυτοκτονία